Želiš biti onaj kupuje lajkove ili onaj od kojeg kupuju?

Fotkaš, pišeš, imaš hashtagove, storije, neku siću od lajkova i to tako stoji i ne mrda. Poznata situacija? Pitaš se koji je tvoj problem i zašto su neki tako popularni, a ti i tvoj brend skoro neprimjetni?

Ruku na srce, nisi jedini koji nešto prodaje. Svi danas nešto promoviraju i pokušavaju prodati preko društvenih mreža: usluge, tečajeve, odjeću, obuću, torbe, nakit, pa čak i stil života!

To je tvoj problem, a zvat ćemo ga izazovom.

Izazov je danas postao ne utopiti se u Instagramskom moru i isplivati iz njega kako onaj tko je opstao i usput od toga i zaradio.

Ni lajk nije problem. Dokle god ih ne možeš zamijeniti za novac, ne opterećuj se njima. Gledaj doseg, klikove i reakcije ljudi. To je ono što stvarno vrijedi i jednom će se pretvoriti u novac. Jednom. Ne preko noći. Budi realan.

Kad smo kod lajkova, nemoj ih ni kupovati na onim raznim aplikacijama. Ionako si u minusu, a jedina korisna stvar koju od toga imaš je da bildaš svoj ego. Bildaj brend kvalitetnim sadržajem, a ne ego lajkovima!

Da se vratimo na uvodno pitanje: Kako uspješno prodati svoju priču, a da to nisu samo razgolićeni dijelovi tijela, jer njih ne računamo?

FOTOGRAFIJA

Kažeš da fotkaš. Koliko su profi tvoje fotke? Koliko si puta angažirao profesionalca? Koliko vremena provedeš birajući ih, slažući i uređujući ih? Ako je odgovor malo, imaš prvi izazov. Vizual je na društvenim mrežama prvo što publika uočava i ono što će joj privući ili odvući pažnju. Koje od ovo dvoje biraš?

OPISI FOTOGRAFIJE I HASHTAGOVI

Kažeš da pišeš opise ispod fotki i stavljaš relevantne hashtagove. Jesu li tvoji opisi ispod onoga što pokušavaš prodati već viđeni, kopi pejstani citati? Jesu li tvoje fotke često bez ikakvog opisa? Jesu li to uglavnom najpopularniji hashtagovi? Jesu li tvoji opisi, ako ih imaš, uglavnom usmjereni na: kupi, dođi, akcija, popust, rezervirajte odmah, rezervirajte na vrijeme, još malo, pa nestalo?

Iskreno, da je ‘još malo, pa nestalo’, ne bi ti imao potrebu to uopće pisati. Najpopularniji hashtagovi su rizična skupina jer što je više objava s tim hashtagom, to je manja vjerojatnost da će je tvoja ciljana publika uočiti. Radije biraj malo manje popularne, a ako k tome osmisliš i vlastiti hashtag i navikneš publiku na njega, na konju si.

Da skratimo, ako su odgovori na pitanja poviše ‘da’, imaš još jedan izazov.

STORY/HIGHLIGHTS

Stavljaš storije. Stavljaš ih barem jednom dnevno? Praviš li tematske albume/highlightove s važnim podacima, zanimljivostima, pričama, savjetima i ostalim informacijama usko vezanih za tvoj brend?

Ako je dogovor ‘ne baš’, eto novog izazova. Čestitamo! Upravo si ih osvijestio i vrijeme je za pričanje nove priče.

Koliko želiš dobiti, toliko moraš i uložiti. Koliko žarko ti želiš dobiti?